Hoppa till innehåll

Sälja silver

Sälja silver

Att sälja silver är inte svårt. Det finns tjänster på nätet som hjälper till med detta. Det går också bra att gå via en auktoriserad pantbank, särskilt om du bor i en större stad. Då kan man gå in i en fysisk butik och få silvret värderat direkt. Det går också att sälja silvret privat.

Notera att en del nätsajter specialiserar sig på att sälja guld och därför inte tar emot silver enkom. Det är inte alltid så, men en del tjänster kräver därför att man måste sälja guld om man vill sälja sitt silver. Silvervärderingen och köpet av silver görs då enbart i samband med en guldhandel. Särskilt om silvervikten är för liten. Om silvret överstiger 200 gram kan handlarens regler stipulera att det går bra att sälja silvret utan guld.

Vilket pris säljs silver för?

Silverpriset sätts på råvarubörsen Comex. Där handlas silverkontrakt om minst 5000 oz., vilket motsvarar 156 kg, per kontrakt. Det betyder att silver handlas i pappersformat och inte i fysiskt silver. Det handlas också ofta med upp till 100 gångers hävstång.

Silverpriset går således upp och ned i takt med dess efterfrågan på råvarubörsen. Efterfrågan kommer till stor del från industrier som behöver metallen i sin produktion. Så beroende på om det råder hög eller låg efterfrågan på silver inom dessa industrier så går råvarupriset för silver upp respektive ned.

En annan faktor som påverkar vilket prissilver säljs för är inflationen globalt. När inflationen stiger eller väntas stiga då går ofta också silverpriset upp. Det beror på att allting blir dyrare överlag, från mat, elektricitet och dieselpriser. När detta sker ser sig människor gärna efter tryggare investeringar. Silver framstår i denna dager som en stabilare investering — och därför går silverpriset upp. Men någon menar samtidig den är mer riskfylldt.

Men världsmarknadspriset eller råvarupriset för silver är en del av vad som påverkar vad ett silverföremål kan säljas för. I den faktiska sälj- och köp-processen nere på individnivå – det vill säga i handeln med fysiskt silver – tillkommer andra kostnader som påverkar vad slutpriset av silvret hamnar på.

Silverhandlaren prissätter silver baserat på det så kallade smältvärdet. Det betyder att föremålet prissätts utifrån vikt och hur mycket silver det innehålla. Ett silvervärde är priset minus kostnader för smältning, rening och kursförändringar. Därför får man inte riktigt lika mycket betalt per gram silver i mynt som världsmarknadspriset för rent silver anger.

Formellt uppger en seriös silversäljare ett dagspris per gram för silver. Ofta anger säljaren att det då gäller för silver som har följande silverstämplar: Kattfot 800 eller Kattfot 830 och Sterling 925. Dessa stämpar är vanliga på silverbestick och smycken och avser handelsgodkänt finsilver. En prislista för så kallat finsilver en specifik dag kan se ut så här:

  • Rent silver, så kallat finsilver – 2,99 kronor per gram
  • Sterling 925 – 2,25 kronor per gram
  • Kattfoten 830 – 2,04 kronor per gram
  • Kattfoten 800 – 2,04 kronor per gram

Silverstämplarnas betydelse vid handel med silver

Stämplarnas betydelse kan inte underskattas. Ett silverföremål med en godkänd stämpel är en pålitlig garant för både säljare och köparen. Därför brukar silverköpare ange att de köper alla typer av silverföremål, som till exempel silversmycken, silverbestick och silvermynt, oavsett skick och vikt om det är stämplat med 925 eller 830. Dessa två stämplar är specifikt en finhaltsstämpel och betyder att det är äkta silver.

925 silver

925 silver motsvarar den finaste silverkvalitén i matsilver och smycken. Det kallas för Sterlingsilver. Den här typen av föremål består till största delen av silver – det vill säga 92,5 procent silver – och resten är andra metaller, som exempelvis koppar.

830 silver

En stämpel som säger 830 anger att silvret har en 83-procentig silverhalt. Beteckningen 830 kommer, precis som 925, från att man mäter halten silver i tusendelar: 830 / 1000 = 0,83 = 83 %.

Många handlare köper inte nysilver

Eftersom silver lätt kan sammanblandas med nysilver är det viktigt att känna till hur man identifierar nysilver. Nysilver innehåller antingen inget silver alls eller är metallegeringar som pläterats med en mycket lite mängd äkta silver. Värdet är därför mycket lågt på nysilver och de flesta handlare är inte intresserade av att köpa det.

För att undvika att skicka in föremål som nysilver kan man titta efter en silverstämpel. Står det 925 eller 830 är man på den säkra sidan. Om du till exempel har en samling matsilver är det bra att säkerställa att alla delarna är äkta silver eftersom det är vanligt att besticksamlingar kompletterats i efterhand med identiska föremål i nysilver. Många gånger kan du identifiera nysilver med en stämpel. Till exempel NS eller Alp. Det sistnämnda står för Alpacka. Här följer en lista med nysilverstämplar:

ALP

ALPACCA

ARG 800

ATLA

ELP

ELECTRO PLATE

EP

EXTRA PRIMA

FRIGAST

GERMAN SILVER

GR, följer av 10-20-40-60-80-90

NS

NYSILVER

PLATA

PRIMA

SILFVER

SILVEFPLATED

Silverskicket spelar ingen roll

De flesta handlare köper silver för att smälta ned det och säljer det vidare. Därför är skicket på silverföremålet mindre viktigt.