Hoppa till innehåll

Vad är nysilver?

Vad är nysilver?

Nysilver är en legering bestående av andra metaller, så som en blandning av koppar, zink och nickel. Med hjälp av nickel får nysilvret en silverliknande färg, även om nysilver inte har något med riktigt silver att göra. Silver är ett grundämne, varav nysilver är en legering som ofta används i smycken, bestick, ljusstakar och inredningsföremål tack vare en billigare produktionskostnad.

Att se skillnad mellan äkta silver och nysilver kan vara väldigt svårt. Nysilver har som sagt en silverliknande färg, och många gånger består den också av mässing pläterad med ett tunt lager äkta silver. Mer om nysilver här.

Nysilver och dess användningsområden

Nysilver är alltså en legering som formats genom en blandning av metaller som koppar, zink och nickel. Tack vare nickeln får legeringen vanligen en silverliknande grå färg, och för det mesta pläteras nysilvret dessutom med ett tunt lager av äkta silver. Detta ger således en illusion av äkta silver till produkten som i sin tur förstärker dess utseende. Nysilver som är pläterat med äkta silver brukar kallas för argentan, nickelsilver eller alpacka.

Silverpläterade föremål är mestadels smycken, men också bestick, ljusstakar och andra inredningsföremål. Ett flertal branscher älskar silverpläterade produkter just för att de är så billiga och enkla att producera. Till exempel har många bilindustrier tidigare använt sig av just nysilver. Idag ser man nysilver allt mer, exempelvis på musikinstrument, kostymsmycken och prydnadsföremål. Dessutom används nysilver till saker som dörrhandtag, värmeslingor och fickknivar.

Nysilver passar med andra ord för ett brett spektrum av industrier och produkter.

Skillnad mellan nysilver och äkta silver (sterlingsilver)

Rent, äkta silver består egentligen inte endast av silver. Det är 99,9% silver plus en liten andel annat innehåll bestående av andra metaller som koppar. Sterlingsilver, å andra sidan, består av 92,5% silver, varav den återstående delen består av andra metaller, som koppar. Detta är anledningen till att sterlingsilver brukar kallas för 925 sterlingsilver.

Anledningen till att silver behöver kombineras med andra metaller är att rent silver är väldigt mjukt och därför inte går att forma. För att kunna göra produkter med rent silver behöver således andra metaller tillsättas. Sterlingsilver kallas därför för äkta silver eftersom det är så äkta silver man kan komma i en produkt.

Så, eftersom sterlingsilver är gjord av 92,5% rent silver plus 7,5% av andra metaller, är produkter med sterlingsilver rätt dyra. Nysilver däremot, föremål med bara ett tunt lager av silver som täcker andra metaller, är billigare.

Sterlingsilver är, som du säkert förstått, mer hållbart eftersom det tillverkas av en hög silverprocent. Nysilver håller följaktligen inte under lika lång tid. Det yttre silverskiktet kan lätt avta och därmed lämnas ett öppet lager av basmetallen. Det betyder dock nödvändigtvis inte att silverpläterade föremål behöver vara dåliga val. Man kan fortfarande få en högkvalitativ silverpläterad produkt som är tillverkad av ett tjockt lager silver och starka metaller som tål oxidation. Dessutom kan dessa fås till en betydligt billigare peng än vad man hade behövt betala för sterlingsilver.

Så ser du om ett föremål består av äkta silver

Det kan vara svårt för den icke så insatta att se skillnaden mellan föremål tillverkade av nysilver eller äkta silver. Om det är äkta silver ska det dock finnas stämplar som du kan kika på för att identifiera huruvida det är äkta eller inte. Det finns sex olika stämplar som används för silverföremål i Sverige:

  • Företags egenregistrerade stämplar. De företag som tillverkar silverföremål i Sverige kommer att ha en egen stämpel på sina föremål.
  • Stämpel för vart silvret kommer ifrån. På silverföremål ska det stå ursprung för silvret.
  • Kattfoten. Detta är en stämpel som ska finnas på allt svenskt silver.
  • Metallstämpel. Allt silver ska märkas med beteckningen S.
  • Stämpel för hur mycket silver som föremålet innehåller. Detta mäts i tusendelar, varav sterlingsilver märks med 925 och verksilver märks med exempelvis 8300.
  • Vilket år silvret är tillverkat. Detta är en stämpel som alltså kännetecknar vilket år som silverföremålet är tillverkat. Stämpeln består av en bokstav i alfabetet följt av en siffra 2 till 11.

Finns det några stämplar för nysilver?

På föremål med nysilver förekommer det vanligtvis inte några stämplar. Detta då det inte finns några direktiv eller regler som säger att oädla metaller och legeringar behöver innehålla detta. Några tillverkare använder sig dock av stämplar ändå. Ett exempel på en stämpel som används för vissa nysilverföremål är EPNS, en förkortning av Electro-Plated Nickel Silver. Detta är dock vanligare på silverpläterade föremål tillverkade i USA och England. I Sverige ser man oftare stämplarna NS och ALP på nysilverföremål. ALP står för alpacka och NS för Nickel Silver, eller nysilver som man säger på svenska.

Värdet på nysilver

Eftersom nysilver inte innehåller något äkta silver, men tillverkas av andra metaller som nickel, koppar och zink, är föremål med nysilver vanligtvis inte värt särskilt mycket. Vanligen räknar man inte med att nysilvret är värt mer än vanlig mässing. Äldre besticks-et med nysilver brukar värderas till omkring 300–400 kronor.

Äkta silver är däremot värt betydligt mer. Sterlingsilver värderas till omkring 4 500 kronor kilot, varav verksilver värderas till omkring 4000 kronor. Detta är en väldigt stor kontrast gentemot nysilver som värderas till drygt 20 konor kilot.

Med det sagt är sterlingsilver mycket mer värdefullt än nysilver. Det finns dock ännu en mer värdefull typ av silver, nämligen finsilver eller rent silver, som består av 99% silver. Detta är det absolut renaste silvret som finns, men tyvärr är det för mjukt för att användas till föremål som exempelvis smycken. Sammantaget är silverpläterade föremål av en okej kvalitet för det pris man betalar för det, men om man letar efter något som håller i flera hår bör man välja äkta silver (sterlingsilver) istället.

Låt dig inte luras

Nysilver kan till synes förväxlas väldigt enkelt med sterlingsilver, vilket kan göra att den som har dålig koll betalar mer för nysilver än vad det är värt. Här är det viktigt att noggrant granska smycket eller föremålet innan man köper det. Att köpa föremål med nysilver är det absolut inget fel på: man kan fortfarande få produkter med hög kvalitet. Är man däremot på jakt efter något som håller i flera år är sterlingsilver ett bättre val, och då ska man leta efter föremål med stämplar som visar om