Hoppa till innehåll
Search
Close this search box.

Putsa silver

Vad är Sterlingsilver?

Den som har silver måste putsa sitt silver. Det beror på att silver oxidera om det kommer i kontakt med svavel och andra kemiska föreningar som finns i luften. Därför bildas efter en tid avlagringar av silversulfid som lossnar om någon gnuggar en trasa mot silvret. Det är samma orsak som gör att silver svartnar efter en tid och därför behöver rengöras, det vill säga putsas, med jämna mellanrum.

Men vilka metoder för putsning bör man använda för att göra silvret rent snabbt?

Vanligt och ovanlig smuts på silvret

Det är inte bara oxideringen i sig som gör att silver behöver rengöras. Silverföremål som används flitigt drar till sig smuts, damm, fettavlagringar och fingeravtryck. Medans den “vanliga smutsen är lätt att putsa bort är sulfidavlagringarna svårare. Det sistnämnd kräver mer än en vanlig trasa.

Notera också att silver måste, eller bör, förvars invirade i silkespapper när de inte används. Annars svartnar de snabbt. Suflidavlagringarna blir också mycket värre när silvret “ligger still”, det vill säga undanstoppat i ett skåp eller i en kökslåda. När man använder bestick av silver nöts nämligen en del av avlagringarna på silvret bort automatiskt, något som inte sker när det ligger i ett skåp eller en låda. Det är därför alltid bäst att använda silvret flitigt om man vill hålla det rent och fint.

Det är dock inte hela världen om silvret är mörkare på sina ställen. Det kallas för “patina” och ger silvret lite mer personlighet. Men om det blir helt svart så tappar silvret sin glans, så att säga, eller poäng.

Tre metoder för att göra silver rent
Det finns många sätt att rengöra silver på ett mer konventionellt sätt. Men här tittar vi närmare på något som ligger närmare till hands.

  1. Aluminiummetoden
  2. Tandkrämsmetoden
  3. Ketchupmetoden

1. Aluminiummetoden

Aluminiummetoden är ett gammalt husmorsknep för att rengöra silver där man använder sig av aluminiumfolie. Det fungerar mycket bra och är förhållandevis skonsamt mot både silvret och miljön. Rengöringsmetoden fungerar genom att aluminiumet reagerar och suger åt sig den svarta silversulfiden via en kemisk reaktion, en så kallad redoxprocess. Metoden fungerar, är relativt snabb och inget av silvret går att förlora genom bortnötning.

2. Tandkrämsmetoden

I tandkrämsmetoden använder man en tandkräm med slipmedel. De flesta tandkräm innehåller små plastkorn, vilket dock inte är så bra för miljön eftersom plastkornen är så kallad microplaster som kan hamna i våra vattendrag. Slipmedlet fungerar likadant på silvret som det gör på tänder. Det går bra att använda både en trasa och en tandborste med tandkräm. Det är dock viktigt att man inte gnuggar för hårt eftersom man då riskerar att repa silvret. Efter putsningen ska man sköta av tandkrämen och putsa silvret torrt med en putsduk.

Notera dock att tandkrämsmetoden inte alltid räcker till. Ibland sitter smutsen riktigt hårt och då kan man behöva köpa ett silverputsmedel. De som finns på marknaden idag innehåller förutom ett slipmedel också en del kemikalier som ammoniak vilket hjälper till att göra jobbet mer effektivt. Observera dock att dessa kemikalier kan vara milt frätande. Därför är det viktigt att använda plasthandskar och akta ögonen.

3. Ketchupmetoden

Ketchupmetoden kan låta som ett skämt, men det är det inte. Att putsa silver med ketchup fungerar utmärkt och överraskande bra – åtminstone så länge det inte är extremt mycket beläggning på silvret då man behöver ha ett rengöringsmedel med slipmedel i.

Till skillnad från tandkräm är ketchupen både miljövänlig och skonsam mot silvret då den inte innehåller något slipmedel. Därför riskerar man inte att repa silverföremålet oavsiktligt. Ändå blir de blanka.

Anledningen till att ketchupmetoden fungerar bra är för att det är surt, även om de flesta inte tänker på det, då de flesta ketchupsorter också innehåller stora mängder socker för att balanser upp sältan. Det är de sura ämnena från tomaterna och ättikan som finns i ketchupen som löser upp sulfidavlagringarna.

När du använder dig av ketchupmetoden ska du lägga dina silverföremål i en skål eller bunke, sedan häller du på ketchup tills det täcker silvret. Ett alternativ är att applicera ketchupen på en trasa och gnugga in den på ett föremål åt gången. Sedan ska du låta silvret och ketchupen stå i 10–15 minuter. Därefter flyttar du över det till en skål med varmt vatten där du putsar silvret försiktigt med en mjuk borst, sköljer av det och pussar igen med en mjuk trasa.