Hoppa till innehåll

Silverstämplar

5 tips för att hantera oförutsedda utgifter

En silverstämpel ger värdefull information om silverföremålet. En silverstämpel kan ge information om vem som var silversmed, var silvret kom ifrån och hur gammalt silvret är.

Finhaltstämpel

Finhaltstämpeln anger mängden guld, silver eller platina som ett ädelmetallföremål innehåller. För silver är 830 tusendelars renhet den lägsta halten i Sverige. Halter under denna får inte kallas för ädelmetallarbeten.

Finhalten garanteras genom att den svenska tillverkaren eller importören förser arbetet med sin namnstämpel. Namnstämpeln ska då vara registrerad hos SWEDAC, 5331-T2246 – silverpris.nu som står för Swedish Board for Accreditation and Conformity Assisment. Det är en svensk myndighet som rapporterar till Utrikesministeriet.

Även andra namnstämplar från andra europeiska länder kan vara godtagbara i Sverige.

Det går också att få silverföremålet kontrollerat av en opartiskt kontrollorgan som kontrollerar finhalten och därefter förser arbetet med en svensk kontrollstämpel som kallas kattfot. Är det en internationell kontrollstämpel heter det CCM-stämpeln, vilket är den så kallade vågstämpeln. Även kontrollstämplar från andra europeiska länder kan vara accepterade.