Hoppa till innehåll

Silverhalten

Vad är nysilver?

Fler och fler människor har i takt med en stigande inflation blivit intresserade av att diversifera sina tillgångar genom att spara i fysiska råvaror såsom silver och guld. Detta har traditionellt sett varit en väldigt god idé eftersom silver och guld har många praktiska tillämpningsområden utanför smyckesbranschen.

Addera detta med att silver blir mer och mer eftertraktat eftersom det är en viktig komponent i solceller, en viktig del i den globala omställningen mot en grönare energiförsörjning. Som du kanske redan själv har räknat ut så bestäms det grundläggande priset på silver av silverhalten. Men det finns också andra saker som kan göra att priset fluktuerar. I den här texten kommer vi att ge dig en snabb sammanfattning på hur priset på silver kan räknas ut, samt vad de olika silverhalterna betyder och vad de används till.

Silver legeras med andra metaller

Precis som guld så är silver en oerhört formbar ädelmetall. Detta blir något av ett tveeggat svärd eftersom det dels betyder att det är optimalt att använda för att göra smycken, men det gör också att det mer eller mindre är omöjligt att arbeta med silver som är helt rent.

Därför så legeras silver ofta med en annan metall för att göra den enklare att arbeta i. Förut så var detta ofta nickel, men eftersom många får allergiska reaktioner så har man sakta men säkert börjat fasa ut nickel ur tillverkandet av smycken.

Silverhalten i silver som används till investering är oftast rent

När det kommer till silvertackor och liknande som används som investering så är det oftast silvertackor som gäller. Dessa silvertackor är då i regel så rent som silver som går att få tag på, eftersom de inte ska användas till någonting utan enbart förvaras på ett säkert ställe.

Priset på detta avgörs av utbud och efterfrågan på den fria marknaden. Mycket av världens silverhandel sker genom råvarubörsen i London, och på den följande länken så kan du se priset på silver i realtid.

Silverhalten spelar in i priset

Silverhalten spelar av förklarliga skäl in i priset på smycken och liknande. Silver är dessvärre inte en särskilt dyr ädelmetall jämför med många andra som idag används för smycken. Detta gör att den som vill sälja sina smycken oftast inte får särskilt mycket ut av det, eftersom man behöver komma upp i ganska stora mängder silver för att det ska bli några större summor.

Men detta är inte det enda som spelar roll när det kommer till silver. Man får också ta och beräkna hur sällsynt smycket i fråga är, och vem det är som har designat och tagit fram det. Vissa smycken som i vikt väger lika mycket som någonting man kan köpa över disk i närmsta galleria kan gå för tusentals kronor på en auktionskammare. Se därför till att få dina smycken värderade om du är intresserad av att sälja.

Sterlingsilver – det vanligaste att använda sig av i smycken

Det är inte helt omöjligt att du sedan tidigare är bekant med uttrycket sterlingsilver. Denna kategorisering används för att beskriva silver som innehåller silver som är över 92,5 % rent, och är av många ansett det finaste som går att hitta inom silversmycken.

Brukssilver

Om du äger eller har ätit med silverbestick någon gång så har dessa med allra största sannolikhet varit tillverkade av någonting som kallas för brukssilver. Detta är silver som har legerats med en större mängd andra metaller för att öka hållbarheten, samtidigt som silver skapar den där exklusiva lystern som gör att silverbestick känns så oerhört lyxigt och exklusivt. Det finns självklart även bestick som är gjorda av sterlingsilver, men dessa kostar oerhört mycket pengar.