Hoppa till innehåll
Search
Close this search box.

Användningsområden för silver

Användningsområden för silver

Silver ses ofta som en trygg hamn att investera i när förhållandena i omvärlden är skakiga och osäkra. Silver används inte bara för att tillverka vackra smycken, utan har också en lång rad andra praktiska användningsområden som gör att värdet är mycket stabilt.

Om du är intresserad av att investera i silver för att skydda dina tillgångar, eller som ett komplement till dina övriga investeringar så är det väldigt skönt att veta att silver alltid behövs i en lång rad olika industrier. Priset på silver dikteras fortfarande av utbud och efterfrågan på den fria marknaden, men behovet av silver spås att öka. Tänk dock alltid på att det är du själv som ansvarar över vilka val du tar kring dina investeringar och tillgångar, och se till att du har läst på tillräckligt mycket för att vara bekväm i ditt val.

Här kommer, utan inbördes ordning, några vanliga användningsområden som gör att silver håller sitt värde över tid.

Smycken i silver

Smycken är nog det första som många av oss tänker på när vi funderar över användningsområden för silver. Silversmycken är oerhört populära och orsakar till skillnad från billigare varianter i nickel inga som helst allergibesvär. Smycken som är gjort i rent silver är lite dyrare, men jämfört med guld så går det att få väldigt fina smycken för en relativt liten peng. Man kan också hitta väldigt billiga och enklare smycken med silver som är legerat och blandat med andra metaller.

Bestick

Silver är också ett vanligt användningsområde för bestick av olika slag. Bestick som tillverkas i silver adderar en riktigt lyxig känsla och är vanligt bland att ge bort i present på bröllop och dop. Silver har inga fördelar över andra metaller när det kommer till användning i bestick, men det är väldigt trevligt och adderar en väldigt exklusiv känsla.

I elektronik

I all teknik som du använder dig av till vardags finns det med största sannolikhet en hel del silver inkorporerat. Om någonting har en av och på knapp så finns det troligen silver inuti som hjälper till med att leda ström. Silver är precis som guld väldigt effektivt för detta och leder till att signaler och liknande snabbt och enkelt kan färdas fram och tillbaka.

Även om mycket silver går att återvinna från gammal elektronik så krävs det fortfarande en enorm mängd över hela världen. Detta är också en av huvudanledningarna till att många är trygga med att silver kommer att behålla sitt värde över tid. Teknik blir allt mer vanligt, och detta är en trend som knappast kommer att avstanna inom en överskådlig framtid. 

Solpaneler

Silver en väldigt viktig del av solpaneler. Genom en kemisk process kan man behandla silver för att fungera utmärkt för att ta vara på energi från solen. Även detta ses som ett stort argument för att silver kommer att fortsätta hålla sitt värde. Solpaneler blir allt mer populärt, och i takt med att elpriser skenar och att solpaneler ses som en viktig del i att kunna motverka klimatförändringar så kommer solpaneler bara bli mer och mer använda. 

Bilar

Silver är lika viktigt för att en bil ska fungera som en ratt eller gaspedaler. I alla bilar som har någon form av elektriska komponenter så används silver för att se till att signaler leds rätt. Detta är extra sant för moderna bilar och elbilar, som hade varit helt värdelösa utan silver.

Sammanfattningsvis

Som du märker så finns det en hel del användningsområden för silver. Detta gör att du som investerare kan vila tryggt i att det definitivt kommer att finnas en köpare när du väljer att avyttra ditt silver. Se dock till att du gör din egen efterforskning och är bekväm med det du beslutar dig för att göra.